After a day of wandering around the beautiful Palermo, it was time to see what she had to offer at night.
 
Dopo una giornata di esplorazione della bella Palermo, era l'ora di scoprire cosa c'era da fare di notte.
 


 
On the recommendation of Magro's cousin, we headed down to Kursaal Kalhesa (not a Game of Thrones character), a bar set in the city wall on the seafront. Our legs were aching and instead of heading back to the hotel to rest a while like sensible people, we plonked ourselves down on benches and waited for it to open whilst admiring the seafront. Before realising we had the wrong place and having to go searching anyway.
 
Inside, the bare brick walls and high ceilings are imposingly impressive whilst the comfortable seating simply invites you to lounge back and consume cocktail after cocktail.
 
Sul consiglio della cugina di Magro, siamo andati a Kursaal Kalhesa (non è un personaggio da Trono di Spade) che è un bar sul lungomare, fissato nella mura della città. Le gambe ci facevano male ma invece di andare all'albergo come persone ragionevoli, ci siamo fermati su una panca lì vicino e abbiamo aspettato per l'ora di apertura, guardando il mare. Poi ce ne siamo accorti che eravamo nel luogo sbagliato e dovevamo camminare lo stesso.
 
Dentro, le pareti in mattoni e il cielo alto sono molto suggestivi mentre le sedie comode ti convincono di bere cocktail dopo cocktail dopo cocktail.
 

So if I haven't already told you about the Italian happy hour, here's the deal. From the offset it looks like you're much less likely to get drunk than you are at a British happy hour. The drinks cost the same as usual, sometimes a euro or two more and you're given either free access to a buffet or a plate of nibbles to line your stomach with. In this case we were given a huge basket of crisps and peanuts followed by a plate of goodies when our cocktails arrived. Typically it's something you do before dinner although it is changing into something many people do for dinner itself.

In England, drinks are cheaper and there's no food in sight.

So which country gets you drunker, quicker? Easy. Italy.

Cocktails here are so much stronger than those pathetic excuses flagged to use by Wetherspoons. That is fruit juice, don't kid yourself. And when these Italian beauties taste so good, even managing to mask the overpowering quantity of alcohol packed in there, it's easy to go for seconds. Oops!

We had a Mimosa, an Orange-jito (yup, a Mojito with orange in it!), a something with prosecco and Southern Comfort and a Spritz-jito (a Mojito with Aperol in it!)

Se non vi ho già raccontato del happy hour italiano, ecco come funziona. All'inizio ti sembra che non ti ubriachi tanto quanto al happy hour inglese. Le bevande costano lo stesso come al solito, qualche volta costano un euro o due in più, e vengono con libero accesso al buffet o un piatto di svizi e focaccine. In questo posto, abbiamo ricevuto un cestino di patatine e arachide e poi un piatto di pizze e cibini quando i cocktail sono arrivati. Di solito l'aperitivo viene prima di cena ma diventa una cena abbondante se stesso!

In Inghilterra le bevande sono più economiche e non c'è niente cibo.

Quale paese ti fa ubriacarsi più velocemente? Facile. L'Italia!

I cocktail qui sono fortissimi in paragone a quelli che vendono ai bar di Wetherspoons. Quelli sono succo di frutta, accettatelo. E quando questi belli italiani sono così deliziosi, e difficile fermarsi dopo uno. Oops!

Abbiamo preso un Mimosa, un Orange-jito (Mojito con arancia), un qualcosa con prosecco e Southern Comfort e un Spritz-jito.

 
Afterwards we were suitably drunk so we trekked through Palermo to find somewhere to eat: Ferro di Cavallo (which was conveniently very close to the hotel!)
 
Dopo eravamo proprio ubriachi e quindi abbiamo cercato un posto dove mangiare: Ferro dei Cavalli (convenientemente vicino all'albergo!)
 

This is Magro threatening to remove my breasts with a highly-developed breast-removal fork implement. If this alarms you greatly, please refer to this post here which tells the story of Sant'Agata and explains his behaviour a bit!

Qui, Magro mi minaccia di togliere i miei seni con uno strumento tecnico molto sviluppato di forchetti. Se sei preoccupato, leggi questo post che racconta la storia di Sant'Agata e spiega il suo comportamento un po'!


Ferro di Cavallo was another recommendation from Magro's cousin and I've got to say, this girl knows her stuff! It was absolutely packed even on an otherwise quiet weekday night in February with a queue snaking along the road even for the pavement tables!

Stupidly, we had eaten quite a lot of crisps and peanuts so we weren't that hungry but we needed something to properly soak up the cocktails! Which apparently included wine. We will never learn.

The menu is available outside next to the door for you to peruse whilst you wait along with a blackboard of specials which change frequently. If you can't remember what you fancied once you've sat down, don't worry; the placemats are paper menus for you to use at your disposal!

The food is criminally cheap. It really is. It is also incredibly delicious. We went for sardine meatballs and caponata (a kind of sicilian aubergine and tomato ratatouille which is just so beautiful it makes me cry to think that we don't eat this every day in the UK) followed by pasta alla Norma for me (pasta with aubergines, tomatoes and ricotta salata - I'd been craving it all week and had had enough of fish!) whilst Magro went for pasta with prawns and pistacchio!

Disappointingly even my stomach was too full for dessert. Yawn. So we heaved ourselves out of our chairs, paid a ridiculously reasonable €25 for two courses each plus wine, water and cover charge (dinner cost less than the cocktails. Wow.) and staggered on home, wondering sleepily what the next day would bring.

Ferro di Cavallo era un altro consiglio dalla cugina di Magro e devo dire che questa ragazza sa dove andare! Era assolutamente pieno anche se fosse una serata tranquilla della settimana nel mezzo di febbraio con una coda di gente aspettando anche per le tavole fuori.

Noi siamo tonti e avevamo mangiato un sacco di patatine e arachide e quindi non avevamo tanto fame però c'era bisogna di qualcosa di aiutare lo stomaco con i cocktail! E abbiamo ordinato vino. Non impariamo mai.

C'è un menu fuori accanto alla porta con un elenco degli speciali del giorno. Se non ti ricordi cosa volevi, le tavole sono coperte con menu di carta.

I prezzi sono troppi bassi per essere legali. Il cibo è troppo delizioso per essere possibile. Abbiamo preso polpette di sarde e caponata (mi fa piangere che non la mangiamo ogni giorno nel RU) come antipasti, poi io ho mangiato pasta alla Norma (avevo voglia di questo per tutta la settimana e ero stufa di mangiare pesce - che vita dura) e Magro ha preso pasta con gamberi e pistacchi!

Purtroppo anche il mio stomaco era troppo pieno per un dolce. Noioso, no? Siamo alzati lentamente, abbiamo pagato un conto di €25 per antipasti, primi, vino, acqua e coperto (troppo ragionevole - la cena costava meno dei cocktail!) e poi abbiamo barcollato al albergo, chiedendoci cosa porta il giorno dopo.